Encyclopedia Britannica’nın ipini kim çekti?

Dün yer verdiğimiz haberde 1768 yılından bu yana basılan ve zaman içinde dünyanın en büyük ve güvenilir bilgi kaynağı haline gelen Encyclopedia Britannica’nın basılı edisyonunun artık olmayacağı duyuruluyordu. Dünya basınında Britannica gibi çok güçlü bir yayını buna iten sebeplerin neler olabileceği tartışılıyor.

Britannica ansiklopedisi artık sadece dijital ortamda yayımlanacak. Basılı yayınların sona ereceği, gazetelerin sadece internet ortamına taşınacağı gibi gelecek öngörülerinin çok da ütopik olmadığının kanıtı olan bu durumun sebebinin başta Wikipedia olmak üzere sanal alemde derlenen geniş bilgi kaynakları olduğu ilk akla gelen nedenlerdendi. Yani insanlar aratmaları gereken her türlü bilgiyi arama motorları aracılığıyla ücretsiz olarak bulabiliyorken basılı bir ansiklopediye neden ihtiyaç duysundu ki?

Fakat Britannica’nın popülerliğini yitirmesinin ilk ve tek sebebi Wikipedia değil. Wired dergisinde yer alan bir yorumda, Wikipedia’dan çok önce başlayan bir süreçten bahsediliyor. Bilgi derlemelerinin dijital ortamda sunulması sürecinde en belirgin örnek olarak da Microsoft tarafından DVD ve CD formatlarında satılan ansiklopedi Encarta zikrediliyor.

80′li yıllarda Microsoft, Windows 1.0 için bir ansiklopedi yapmaya karar vermiş ve Britannica ile işbirliğine gitmeye çalışmıştı. Fakat daha sonra işler yolunda gitmedi ve bir şekilde Britannica ile Microsoft’un yolları ayrıldı. Sonrasında ise Microsoft Encarta için çalıştı. Microsoft ilk ansiklopediyi 1989 yılında yayınladı, Britannica Online ise 1994 yılında yayınlandı. Kısacası Britannica çok geç kalmıştı. Ardından Wikipedia da ortaya çıkınca, gözden düşen hasta adam Britannica zayıflamaya devam ediyordu. Şimdilerde kütüphanede sırasına göre dizilmiş tozlu Britannica’ların yerini ne tür eşyaların dolduracağı meçhul.

Britannica’nın dijital ortama geçmesini böylesine geciktirmesi de, dijital çağa ayak uyduramayan yayınların sonuna güzel bir örnek. Britannica belki geç kaldı ama dijital ortama duyarlı davranmayan medyanın Britannica kadar şanslı olup olmayacağını kimse bilmiyor.

 

webrazzi : http://www.webrazzi.com/2012/03/15/britannica-encarta/